Zuid-Afrika: 5 must sees langs de tuinroute

Welkom op het mooiste stukje kustlijn van Zuid-Afrika, de Gardenroute a.k.a. tuinroute. Hier lees je alle tips over de must sees van dit prachtige gebied, met tips van reisspecialiste Laura en een echte Zuid-Afrikaanse.

De tuinroute

Vorige week hebben we kennis gemaakt met Durban. Vanuit Durban gaan we door naar Port Elizabeth, richting de tuinroute.

De tuinroute is een wereldberoemde route waar je prachtige natuur & dieren kunt vinden. Verder zie je er hoge cliffen, ruige zeeën, bijzondere (water)dieren, avontuurlijke activiteiten, struisvogels, olifanten etc. Kortom, iets wat we moeten zien!

Onze tuinroute start nogmaals in Porth Elizabeth! Dit is de 5e grootste stad van Zuid-Afrika. Porth Elizabeth is een stad waar we niet lang gaan zijn. Waarom? Omdat het niet echt een boeiende stad is. Het is er niet heel mooi en er zijn niet zoveel dingen te doen. Port Elizabeth wordt ons startpunt voor ons avontuur, namelijk de tuinroute a.k.a de gardenroute.

garden-route-1741399_1920

 

1. Tsitsikamma National Park

Ons eerste avontuur gaat beginnen! Heb jij je ehbo pakketje al bij je? Haha nee geen zorgen, we houden het veilig! Tsitsikamma is een nationaal park, vol activiteiten en prachtige natuur. Vanuit Porth Elizabeth is het zo’n 2,5 uur rijden, en of course een prachtige route erheen (zie foto’s).

Maar wat kun je er nou doen? Ik som ze even voor jullie op, want er is letterlijk voor ieder wat wils:

  • Trails (45 km): Ben je een fanatieke wandelaar? Doe dan de trail van 5 dagen incl. overnachting! Je kunt kiezen uit de Ottertrail of de Tsitsikamma trail, de eerste is iets heftiger en zwaarder dan de andere. De uitzichten die je tegenkomt zijn in ieder geval adembenemend! Oja, otters kom je gegarandeerd tegen bij beide trails!
  • Bungeejumpen. In dit nationale park, kun je de hoogste bungeejump ter wereld doen. Ben jij een echte adrenalinekicker?
  • Hangbrug overlopen. Ben je bang voor hoogtes? Dit is je kans om er overheen te komen, niet zo heftig als bungeejumping, maar toch heftig genoeg om even flink te zweten. Durf je het echt niet? Het uitzicht is vanaf de zijkant ook prachtig 😉
  • Otters spotten. In dit gebied zitten veel otters, vandaar ook de Otter trail!

Hangbrug Tsitsikamma National ParkRoute Tsitsikamma Nationaal Park

 

2. Knysna / Addo Elephant Park

Wil je een dagje een vrijwilliger zijn met olifanten? Dan heb je de keuze uit één van bovenstaande parken, die te bereiken zijn met de auto vanaf Port Elizabeth. In beide parken worden olifanten opgevangen die geadopteerd zijn doordat ze in een slechte leefomgeving waren. Jij kunt ze helpen door een dagje als vrijwilliger aan de slag te gaan. Je kunt bijvoorbeeld bananen plukken, de olifanten voeren, insmeren met modder en schoonwassen in het water.

Het bijzondere aan olifanten is dat ze niet vergeten wie jij bent, je gezicht blijft voor altijd in hun geheugen geprent, mocht je nog een keer terugkomen, herkennen ze je dus! Daarnaast vinden olifanten mensen schattig, net als dat een mens een konijn schattig vind. Grappig hé?

elephant-334456_1920.jpg

Let wel op, Laura en ik zien hier allebei niet zelf geweest, hoe diervriendelijk deze parken in werkelijkheid zijn, kan anders zijn dan ze doen voorkomen via hun websites en reviews.
–> Doe nooit mee aan dieronvriendelijke activiteiten!

 

3. Cango Caves, Oudtshoorn

Dit zijn waarschijnlijk de oudste grotten die je ooit in je leven zal zien, namelijk 20 miljoen jaar oud. MILJOEN?! Je kunt je daarom ook voorstellen dat je hier niet de enige toerist zal zijn, maar wat is het ongelofelijk bijzonder. Uiteraard mag je alleen met een tourguide naar binnen, de grotten zijn namelijk 4 km lang, waardoor je makkelijk kunt verdwalen of zelfs de weg niet terug kan vinden.

➟ Zo zien de grotten eruit:

Cango CavesCango Caves

 

4. Struisvogel farm Oudtshoorn

Oudtshoorn is al heel cool door de fantastische grotten mààr ze hebben jou nog meer te bieden, namelijk struisvogels! Er zijn verschillende farms te vinden waar je de struisvogels kunt bekijken en voeren. Wist je trouwens dat de farms in Oudtshoorn wereldberoemd zijn? Dit is dus ook echt iets wat je niet mag missen.

➟ Dit kun je verwachten:

Struisvogel farm Oudtshoorn Zuid-Afrikaostrich-171313_1920

 

5. Mosselbaai

En onze route gaat door van Oudtshoorn naar Mosselbaai. Mosselbaai heeft zijn naam te danken aan een Nederlandse handelsman, die hier of course mossels ving! Gelukkig zijn er niet alleen mossels maar is er een prachtig strand, kun je geweldig snorkelen, kajakken en zijn er zeehondjes en pinguïns op het nabijgelegen eiland te spotten!

Oh en als we geluk hebben, komen we de witte haai tegen! Ben jij bang voor haaien?!

➟ Dit kun je verwachten:

lighthouse-2295694_1920.jpg
shark-3004153_1920.jpg


Next up!

Dat laatste was natuurlijk een grapje, fotoshop it is! We hopen dat jullie hebben genoten van de tuinroute of goeie tips eruit hebben gehaald voor je reis naar Zuid-Afrika. Mocht je een reis willen boeken of meer tips willen, neem contact op met Laura de Bruin,! Zij is persoonlijk reisspecialiste en kan de leukste Zuid-Afrika reizen voor je samenstellen.

Oh en least but not least, volgende week zijn we in Kaapstad, de favoriete stad van iedere toerist in Zuid-Afrika. Stay tuned en blijf op de hoogte via Facebook of  Instagram! ❤

Liefs,

Iris & Laura

 


BRONNEN: WikitravelLonelyplanetTravelcounsellorlaura
AFBEELDINGEN VIA PIXABAY & UNSPLASH

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s