Maak kennis met Zuid-Afrika

Hee daar! Welkom in Zuid-Afrika! Vanaf hier start jouw Zuid-Afrika reis, met een persoonlijk reisspecialist en insiders tips van een echte Zuid-Afrikaanse. We geven je de leukste feiten, een taallesje Afrikaans en laten je kennis maken met de cultuur. Lees snel verder!

Zuid-Afrika

Samen met Laura de Bruin, persoonlijk reisspecialiste, reizen wij de leukste highlights van Zuid-Afrika af. Laura is een travel counsellor, dat is iemand die van over de hele wereld de beste reisinformatie heeft over jouw droombestemming, dus ook Zuid-Afrika. Laura kan je reis volledig voor je in elkaar zetten en persoonlijk boeken. En waarom reizen we samen met Laura? Omdat het met name in Zuid-Afrika erg belangrijk is om persoonlijk en goed geïnformeerd te zijn i.v.m. de veiligheid. Via Laura krijgen wij dus de beste reistips en blijven we veilig. Daarnaast krijg je ook nog eens tips van een echte Zuid-Afrikaanse, namelijk een vriendin van mij, Minette! Local travelling it is!

Lokaal reizen in Zuid-Afrika


#1 – Tien feiten over Zuid-Afrika

Voordat we gaan vertrekken naar Zuid-Afrika, gaan we eerst inspiratie opdoen over de cultuur en gewoontes. En we starten met 10 leuke feitjes over Zuid-Afrika!

 1. Zuid-Afrika is vroeger een kolonie van Nederland geweest. De taal lijkt daarom ontzettend op het Nederlands. Wist je bijvoorbeeld dat een sigaret ook wel een kankerstokkie wordt genoemd? Zuid-Afrikanen spreken alles heel letterlijk uit. Straks leren wij jullie meer over de taal 😉
 2. Hou jij van wijn? Wij ook! In Zuid-Afrika word je overspoeld met wijngaarden waar de beste wijnen ter wereld vandaan komen. Kijk maar eens bij je slijterij in Nederland, het barst van de Zuid-Afrikaanse wijnen. En goedkoop dat ze in Zuid-Afrika zijn!
  south-africa-1245635_1920.jpg
 3. De eerste menselijke harttransplantatie is uitgevoerd in Kaapstad, Zuid-Afrika.
 4. Men zegt dat de mensheid is begonnen in Zuid-Afrika. Dit komt doordat in Zuid-Afrika de oudste sporen zijn gevonden van de mensheid. Bizar hé?
 5. Een Zuid-Afrikaan spreekt geen Zuid-Afrikaans maar Afrikaans. Nederlands hebben dit vroeger zo bedacht en dat is altijd zo gebleven.
 6. In Kaapstad is een strand met pinguïns, dit is hun vrije leefgebied. Raar hé?
  Pinguïnstrand Kaapstad, Boulder Beach
 7. Zuid-Afrika heeft een nationale bloem, namelijk de King Protea. Vroeger werd de bloem als geneesmiddel gebruikt door de suikerstroop. Zuid-Afrikanen noemen het “bossiesiroop”.
 8. 20% van de bevolking in Zuid-Afrika heeft Europeaanse voorouders, veel daarvan zijn Engels. Dit komt ook weer doordat Zuid-Afrika een kolonie was van Engeland. Veel van deze bevolkingsgroep wonen in Kaapstad.
 9. Zuid-Afrikanen zijn helemaal into dancing. Ben je een stijve hark en hou je niet van dansen? Maakt niet uit, Zuid-Afrikanen zorgen er wel voor dat jij gaat dansen. Wedden dat jij dansend het land door reist?
 10. Johannesburg wordt ook wel de criminele hoofdstad van de wereld genoemd. De criminele cijfers die alleen uit Johannesburg komen geven Zuid-Afrika al een hele slechte naam.

Banner Laura de Bruin Travel Counsellor

 


#2 – Taallesje Afrikaans

Als we naar een land toegaan, moeten we natuurlijk wel een beetje de lokale taal leren. Laat Afrikaans nou aardig op het Nederlands lijken, waardoor het voor ons helemaal niet moeilijk is om het te leren! Het is mega komisch want de taal lijkt op het Nederlands alleen dan met andere klemtonen en andere spelling/grammatica.

 • Hallo – Hallo
 • Ik ben Iris – Ek is Iris
 • Hoe gaat het? – Hoe gaan het?
 • Niet zo goed – Nie goed nie
 • Goed en met jullie? – Het gaan goed en met julle?
 • Wij gaan winkelen – Ons gaan inkopies doen
 • Waar moet ik heengaan? – Waarheen moet ek gaan?
 • Kun jij ons brengen? – Kan jy ons bring?
 • Wat gaat het kosten? – Wat sal dit kos?
 • Ja graag – Ja, asseblief
 • Bedankt – Dankie

Een leuk filmpje met Afrikaanse uitspraken vind je hier (#stukgaan)


#3 – Cultuur Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land waar de veiligheid niet erg gegarandeerd is. In bepaalde regio’s zoals Kaapstad kun je als toerist makkelijker op straat lopen dan bijvoorbeeld Johannesburg. Maar hoe komt dat?

Dit heeft alles met de geschiedenis te maken van Zuid-Afrika. Verschillenden landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Engeland kwamen zich bemoeien met Zuid-Afrika. De Fransen waren geïnteresseerd in de wijnhandel, Nederland kwam de baas spelen met de VOC en is uiteindelijk Zuid-Afrika kwijtgeraakt door de Britten. De Britten hebben daarna erg veel oorlog gevoerd met verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika en is enorm slecht geweest naar de gekleurde bevolking toe.

Geschiedenis apartheid Zuid-Afrika

Alle rechten werden van donkere mensen afgenomen omdat de blanken er in geloofde dat “het witte ras” zuiver gehouden moest worden. Het stemrecht voor de donkere mensen, Indiërs en kleurlingen werden ontnomen. Gemengde huwelijken waren verboden en zelfs wc’s waren gescheiden (ze noemde het blankes en nie blankes toiletten). Daarnaast mochten ze niet meer zelf bepalen waar ze wilden wonen, dit mocht alleen in de aangewezen gebieden.

Sinds 1990 is alle boycot pas aangepast. Vanaf toen mochten donkere mensen, Indiërs en kleurlingen stemmen en kregen zij rechten. Dat was ook het moment waarop Nelson Mandela vrij kwam van zijn gevangenschap tegen apartheid. In 1994 werd hij president. Op dit moment leven alle bevolkingsgroepen wel in dezelfde gebieden maar nog steeds in aparte groepen, waardoor er veel haat en misdaad naar elkaar is. Apartheid is een gigantische issue in Zuid-Afrika en als toerist moet je hier goed op letten.

graffiti-1557778_1920.jpg


➟ Next up

Dit is de basis informatie van Zuid-Afrika voor onze trip! Veilig reizen is dus nogmaals enorm belangrijk. Mocht je meer informatie willen en een reis boeken, kun je bij Laura de Bruin, persoonlijk reisspecialiste, alle informatie opvragen! Volgende week gaan we naar de eerste bestemming, maar eerst, wat wordt onze reisroute? Stay tuned op Facebook of  Instagram! ❤


BRONNEN: WikitravelLonelyplanetTravelcounsellorlaura
AFBEELDINGEN VIA PIXABAY & UNSPLASH

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s