Reisverslag 5: Wat te doen in een paar dagen Boedapest

Boedapest is een gigantische stad. Als je denkt dat je in 4 dagen heel Boedapest hebt gezien, gaat je dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Daarom heb ik, uit eigen ervaring, voor jullie op een rijtje gezet wat je echt moet doen in Boedapest en hoe je het makkelijkste tijd kunt besparen. Let the journey begin!

Achtergrond Boedapest

Boedapest is een historische stad waar je omkomt in de oude architectuur en prachtige historische gebouwen. Dit heeft met name te maken met de Romeinen die hier vroeger hebben gewoond en geleefd. De Romeinen hebben altijd wel een gave gehad voor mooie gebouwen neerzetten! Wanneer je in Boedapest rondslentert, krijg je soms gewoon het gevoel dat je in Rome bent.

Verder is het ontstaan van Boedapest erg belangrijk voor jouw reisroute. Je hebt namelijk twee gedeeltes in Boedapest. Vroeger was Boedapest los van elkaar, de ene stad heette Boeda en de andere stad heette Pest. De Donau lag tussen deze steden in. De twee steden werden één stad en zo ontstond Boedapest. Er is op dit moment nog steeds goed te zien welk stadsgedeelte de Pest is en welk stadsgedeelte Boeda is. Boeda is heuvelachtig en Pest is vrijwel volledig vlak. Beide stadsgedeeltes zijn nu verbonden door prachtige bruggen. Mijn tip is om de wijken los van elkaar te plannen, zodat je niet constant heen en weer hoeft te reizen. Let’s go!

 

 


De 6 hoogtepunten van Boedapest

1. Fishermans Bastion (Boeda)

Een van de hoogtepunten van mijn Boedapest trip was het Fishermans Bastion. Je gaat een flinke berg op, loopt een gangetje door en dan opeens sta je middenin een soort Disney decor. Het lijkt alsof je door een sprookje heenloopt met het meest fantastische uitzicht over de stad. Daarnaast kun je op dit punt doorlopen richting de Budapest Castle Hill. Je loopt langs mooie bloemenvelden en mooie historische gebouwen richting het kasteel.

Tip! Je kunt met een oude gondel naar de Budapest Castle Hill, voor een paar euro kun je heen en weer.

 

2. In de beroemde baden chillen in het Széchenyibad (Pest)

Het is wellicht niet de meest originele activiteit maar het is absoluut de moeite waard. Het Széchenyibad is namelijk één van de grootste badhuizen van heel Europa. Je hebt een gigantisch thermaal buitenbad waar je zowel in de zomer en winter kunt genieten. In het gebouw zijn nog eens tientallen prachtige baden waar je ultiem kunt relaxen. Voor de bierliefhebbers kun je zelfs een bierbad nemen, uiteraard tegen extra betaling.

Tip! Ben je niet gebonden aan het weekend? Ga dan vooral niet in het weekend naar de baden. Doordeweeks is het goedkoper en rustiger in hoeverre het rustig kan zijn haha!

 

3. Vajdahunyadburcht (Pest)

De wat voor burcht? Ik zou zeggen, spreek het vooral niet uit maar ga er heen. Deze prachtige burcht ligt vlakbij het Széchenyibad. Je kunt het daarom makkelijk combineren in één dag. Het leuke aan deze burcht is dat dit juist weer helemaal niet lijkt op de Romeinse architectuur maar op de Oostenrijkse of Duitse architectuur. Ik kan jullie er van alles over vertellen, maar ik denk dat de foto’s overtuigender zijn. Kijk zelf maar!

Tip! Je kunt geweldig picknicken in het park bij de burcht.

 

4. Fietsen door Boedapest incl. fietsroute (Pest en Boeda)

Jaaaa, fietsen door Boedapest! Boedapest is een grote stad maar is toch gemakkelijk aan te fietsen. Zo kun je in één dagje van de Boeda naar Pest gefietst zijn en veel gezien hebben. Een voorbeeldje van de route kan bijvoorbeeld zijn:

  • Fietsen naar Margaretha-eiland (autovrij)
  • Picknicken in het park van Margaretha-eiland
  • Vanaf het eiland doorfietsen naar het parlement
  • Vanaf het parlement doorfietsen naar de kettingbrug
  • Langs de route kun je nog het Schoenen op de Donaukade monument zien
  • Over de kettingbrug kun je richting de Boeda wijk gaan
  • In de Boedawijk kun je rondfietsen en genieten van de prachtige gebouwen
  • Na het rondfietsen kun je heerlijk Hongaars dineren in één van de vele restaurants

Hierbij een impressie van wat stops op de route:

 

 

5. Een boottochtje doen over de Donau (Pest)

In Boedapest kan het met name in de zomer en lente erg warm zijn. Wat is er dan lekkerder dan een boottochtje over het water? Het leuke aan de boottochten in Boedapest zijn de gratis cocktails. Je kunt bijvoorbeeld een boottocht van 1,5 uur maken waarbij je een gratis glas champagne en 2 gratis cocktails krijgt. Heerlijke start van je avond met fantastische uitzichten!

Tip! Let wel goed op dat je een boot kiest waar je wel buiten kan zitten, er zijn veel overdekte boten.

 

6. Een avondje doorbrengen in het Szimpla Kert café (Pest)

Szimpla Kert is een café met meerdere cafés. Het is versierd met de leukste lichtjes, plantjes, kapotte tv’s, konijnenbeeldjes, wortels en nog veel meer rare decoratie. Het is zo’n café die je nooit meer gaat vergeten en waar je een geweldige avond gaat krijgen. Wanneer je voor het gebouw staat, kan je er eigenlijk zo voorbij lopen want het lijkt op een soort kleine club. Wanneer je naar binnenloopt, kom je in een soort lichtjes heaven met de meest vreemde details ooit. Als je een stukje verder loopt kom je bij een binnentuin uit, ook weer omringt door bars en cafés. Het is een bijzondere plek die je gewoon echt gezien moet hebben!

Tip! Naast het café zit een heel leuk foodtruck plaatsje. Hier kun je overheerlijke Hongaarse hamburgers eten!

 

⇒ New destination alert

Heb jij nog leukere dingen gedaan in Boedapest die echt op dit lijstje moeten staan? Vertel het in de comments! Verder gaan we volgende week weer naar een nieuw land, houd de Facebook  en Instagram pagina in de gaten 😉

Liefs,

Iris


BRONNEN: WikitravelLonelyplanet
AFBEELDINGEN GEMAAKT DOOR MEZELF 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s