Wat we moeten weten voor onze reis in Vietnam

De wereldreis gaat verder! Welcome to Vietnam, het land van de coole hoedjes! De generatie van nu zal het land kennen als een prachtige reisbestemming maar de iets oudere generatie zal Vietnam kennen van de oorlog. De oorlog is gelukkig al een tijd geleden beëindigd (1975) waardoor Vietnam aan alle toeristen kan laten zien hoe mooi ze zijn! Wij wereldpadvinders zullen meer dan een week reizen door dit prachtige land maar voordat we dit doen, gaan we de Vietnamese cultuur ontdekken!

Wereldreis?!? Waar ben ik beland? Check even de about page en reis met ons mee!

Werkende Vietnamezen

10 x weten over Vietnam

 1. De Vietnamese hoedjes worden door vele Vietnamezen gedragen, ter bescherming tegen de zon maar ook de regen. Ze worden de “Non La” genoemd.
 2. Vietnam staat in de top 15 van het meest dichtbevolkte land ter wereld. Ze staan op dit moment op nummer 14!
 3. De Vietnamese bevolking is erg verlegen maar vind het fantastisch als je met ze op de foto gaat (wel netjes vragen). Ze zijn namelijk erg trots op hun land.
 4. In het noorden van Vietnam bestaat er een ritueel waarin vrijgezellen zich verzamelen op een groot plein. Op dit plein mag de man een vrouw uitnodigen om te dansen. Als er een klik is, wordt de vrouw uitgenodigd om met de man mee te gaan en samen een paar dagen door te brengen. Bevalt het? Dan zal de man met de vrouw mee naar huis gaan om te vragen of hij met haar mag trouwen.
 5. Persoonlijk zou ik het niet verwachten maar in Vietnam is alcohol heel erg belangrijk. Niet alleen het produceren, nee, het nuttigen! De Vietnamese bevolking heeft een grote voorkeur voor bier en dan met name ons bier, Heineken!Foto Heineken Vietnam
 6. Vietnam is erg populair onder de Chinese toerist. Er komen zo’n 2 miljoen Chinese toeristen per jaar in Vietnam!
 7. Er is een plaats in Vietnam genaamd Chan To waar het normaal is om slangenwijn te drinken door het grote aantal slangen wat er in dat gebied leeft. De slang (cobra) zit letterlijk in een glazen fles. Men zegt dat je er veel kracht van krijgt. Ik weet niet of mijn bronnen kloppen, maar ik heb gelezen dat mensen zijn gestorven door dit te drinken. Ik zeg skippen!
 8. Vietnam importeert heel erg veel producten vanuit het buitenland en exporteert daarentegen minder. Terwijl wij in Nederland weer heel veel kleding of spullen in de winkel zien liggen die in Vietnam gemaakt worden!
 9. In Vietnam betalen ze met de Vietnamese Dong. Eén Vietnamese dong = 3,74748748 × 10-5 euro’s. Wat?? That’s what I thought! Even omgekeerd dan maar, één euro is 26.658 Vietnamese Dong. De valuta is alleen te verkrijgen in biljetten van 500.000, 200.000, 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5000, 2000, 1000 en 500 Dong. Dat word dus wel even rekenen!
 10. Praat niet over de oorlog! Je kunt jezelf ook goed voorstellen dat zo’n lange oorlog vele nare herinneringen en trauma’s met zich meebrengt.

Vietnamese Dong

De Vietnamese taal leren

Oké ik ga heel eerlijk zijn met jullie, Vietnamees is best wel een gekke taal. Maar zoals ik altijd zeg, weird is fun! Er zijn een aantal plaatsnamen in Vietnam die er niet lastig uit zien maar door alle hoge komma’s snap je er op zijn Rotterdams gezegd geen reet meer van. Ben je in nood en moet je de politie verwijzen waar je bent? Uhm ja.. Issue voor later?

Rare namen in Vietnam

 1. Phan Rang–Tháp Chàm (stad)
 2. Điện Biên Phủ (stad)
 3. Chúc ngày mới tốt lành (goedendag)
 4. Hình xăm trên da (tatoeage)
 5. Tôi sẽ gặp bạn ngày mai (tot morgen)
Schrift Vietnamees
Schrift in het Vietnamees

Handige woorden/ zinnen in het Vietnamees

Hallo – Xin chào
Hoe heet je? – Bạn tên là gì?
Ik heet – Tên tôi là
Hoe gaat het? – Bạn có khỏe không?
Goed –  Tôi khỏe.
Bedankt – cảm ơn
Graag gedaan – Không có gì
Ja – vâng
Nee – không
Alstublieft – xin mời
Wat kost het? – nó có giá gì
Ik ben Nederlander – Tôi đến từ Hà Lan
Nuoc suoi – mineraalwater

Religie Vietnam

Vietnam was vroeger honderden jaren onder invloed van China. Daarna was het weer in bezetting van Frankrijk. Nu is er een soort vreemde mix ontstaan van beide culturen wat de religie in Vietnam heeft beïnvloed. Het land is daarnaast nu ook communistisch. Dit betekend dat het geloof niet in strijd mag zijn met de Vietnamese wet. Anders mag jij niet geloven in jouw religie.

Religie Vietnam

Veel Vietnamezen noemen zichzelf atheïstisch. Toch zijn de atheïsten wel heel erg bijgelovig en bezoeken ze regelmatig een tempel. In theorie zijn ze aanhanger van het boeddhisme, het taoïsme en confucianisme. De drie religies zijn samengesmolten tot één religie, Tam Giao ofwel ‘De Drie Religies’.

De Drie Religies

Waarom één religie, als je er drie kunt kiezen? Mede door de vele invloeden van verschillende landen is deze religie combinatie ontstaan. Het boeddhisme heb ik jullie vorige keer uitgebreid en simpel uitgelegd in het Thailand artikel.

 1. Taoïsme
  Leven volgens de Tao is in harmonie zijn met wat het leven je biedt. Dit heeft te maken met Yin en Yang. Yin en Yang hebben tegenstrijdige elementen waarin het de kunst is om een evenwicht te zoeken tussen beide. Daarnaast is het belangrijk om te accepteren hoe bepaalde dingen gebeuren, laat je niet pushen door anderen en let it be! Het is een heel spiritueel geloof van Chinese oorsprong. Het wordt dan ook in plaats van een religie een mystiek genoemd.Yin Yang Taoïsme
 2. Confucianisme
  Dit geloof staat echt voor het op een bepaalde manier leven, waardoor er harmonie ontstaat. Iedereen is slim of ergens goed in op zijn eigen manier. Het confucianisme vind dan ook dat ieder mens een goed mens kan worden. Daarentegen zeggen zij dan wel dat een jong persoon nog geen wijs persoon is omdat alleen mensen die meer levenservaring op hebben gedaan, een wijs persoon kunnen zijn.
 3. Boeddhisme 
  Kort samengevat is het boeddhisme gericht op innerlijke rust en een uitgeruste geest. In dit artikel die ik eerder over het boeddhisme heb geschreven (onderaan) lees je er alles over!Boeddhisme

Met dit koude winterweer (2 graden en sneeuw), hoop ik jullie toch een beetje warm kan maken met de heerlijke temperaturen van Vietnam. Donderdag gaan we naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam met op dit moment gemiddeld zo’n 20 graden. Een hele fijne week!Heb je nog reacties of leuke aanvullingen? Laat het weten via het reactieveld! 
Vind je het bericht leuk? Ik heb het dan ook met veel liefde voor jullie geschreven! Klik op de ster of share dit bericht!

Bronnen: LonelyplanetVietnamonlineVietnamesetaalLandenweb
Afbeeldingen via Pixabay & Unsplash

11 gedachten over “Wat we moeten weten voor onze reis in Vietnam

 1. Wel apart dat Vietnam vroeger honderden jaren onder invloed was van China en daarna was het weer in bezetting van Frankrijk en dat het nu een soort vreemde mix is van beide culturen wat de religie in Vietnam heeft beïnvloed.

  Like

 2. Dit heeft mijn interesse het Confucianisme:
  Het confucianisme vind dan ook dat ieder mens een goed mens kan worden. Daarentegen zeggen zij dan wel dat een jong persoon nog geen wijs persoon is omdat alleen mensen die meer levenservaring op hebben gedaan, een wijs persoon kunnen zijn.

  Like

 3. Zo leer je nog eens wat over het Taoïsme.
  Leven volgens de Tao is in harmonie zijn met wat het leven je biedt. Dit heeft te maken met Yin en Yang. Yin en Yang hebben tegenstrijdige elementen waarin het de kunst is om een evenwicht te zoeken tussen beide.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s