Dit is wat je moet weten over Thailand

Sawaddie Wereldpadvinders! Welkom in Thailand! Of ook wel Prathet Thai, letterlijk vertaald als “het vrije land”. De komende weken zullen we rondreizen in Thailand en Vietnam maar zoals je kunt zien, starten we in Thailand. We starten met wat feitjes, een taallesje Thai en het boeddhisme. Let’s go!
Wereldreis?!? Waar ben ik beland? Check even de about page en reis met ons mee!

 

10 leuke feiten over Thailand

 1. De Thaise bevolking geeft geen hand om kennis te maken of iemand te begroeten. Zij gebruiken de Wai. Je plaatst je eigen handen tegen elkaar en maakt een kleine buiging naar degene die je wil begroeten.
 2. Het is kapot warm in Thailand! Wij Nederlanders kunnen altijd lekker zeiken over 25 graden, hoe heet en benauwd het dan wel niet is. Nothing beats Thailand met elke dag 30+ graden. De UV straling & de luchtvuchtigheid is dan ook heel hoog. Maar hé wij kunnen wel tegen een beetje zonlicht! Oja, via de online drogist kun je goeie zonnebrand kopen & advies online vragen.
 3. In Thailand heb je speciale “monniken only seats”. Alleen monniken mogen gebruik maken van de plaats.
 4. Het hoofd van de mens is heilig in Thailand en mag niet worden aangeraakt door anderen. Daarentegen worden de voeten als iets vies beschouwd. Wijzen met je voet naar iets is erg respectloos in Thailand, zelfs als je in de kleermakerszit zit.
 5. Er is een dorpje in Thailand, wat de Long Neck Village heet. Iedereen in dit dorpje heeft “lange nekken”. Het gaat om vluchtelingen die vanuit Burma (buurland Myanmar) naar Thailand zijn gekomen. Men zegt dat alleen meisjes die geboren worden met volle maan een gouden lange nekring mogen dragen.
  kayan_woman_with_neck_rings.jpg
 6. De Thaise bevolking is heel erg vriendelijk, bescheiden en lachen altijd! Het wordt ook wel “the land of smiles” genoemd.
 7. De taal die in Thailand wordt gesproken heet Thai, geen Thais!
 8. Thailand heeft een aantal keer per jaar Nationale No Alcohol Days. Tijdens deze dagen mag er nergens alcohol verkocht of gedronken worden.
 9. Een tiende van alle diersoorten op de wereld leven in Thailand, a.k.a. Animal paradise.
 10. Laat je per ongeluk een Thais bankbiljet op de grond vallen? Trap er niet op! Dit is respectloos omdat de koning op het biljet staat. De koning & het koningshuis zijn namelijk erg heilig in Thailand. Hier gaan wij natuurlijk respectvol mee om!

Paleis Bangkok

Handige Thaise woordjes

In Thailand komen miljoenen toeristen. De Thaise bevolking verwelkomt hen dan ook met alle liefde en een brede glimlach. De Engelse taal is alleen niet hun sterkste punt maar onze Thaise taal ook niet (tenminste niet de mijne). Daarom leren we net als vorige keer in India, even wat Thaise woordjes en zinnetjes om niet met handen en voeten te praten. Oh wacht niet met de voeten, alleen de handen!

 • Hoi – hey
 • Goedendag – sawaddie
 • Welkom – yin die thon rab ka/vr krab/m
 • Hoe heet je? –  khun/ theu chuur a-rai
 • Ik heet… – Chan/ vr, phom/m chuur…
 • Aangenaam kennis te maken – yin die tie dei ruu jak
 • Ja – chai
 • Nee – mai-chai
 • Alstublieft – duay kwaam ka ru na
 • Bedankt – ghop khun ka/vr krab/m
 • Graag gedaan – duay kwaam yin die

Meer Thai leren? Check dan even deze website.

Het boeddhisme

De Thaise bevolking is grotendeels boeddhist. Het boeddhisme ken je waarschijnlijk wel van de populaire Boeddha beeldjes & meditatie. Het geloof gaat honderden jaren terug in de tijd en is ontstaan in India, ongeveer 500 / 600 voor Christus. Maar wat is het nou precies voor geloof?

Het boeddhisme is niet gefocust op een God maar op de leer van een menselijk wezen. Het grappige is dat iedereen in het boeddhisme kan geloven, zelfs als je in een andere religie geloofd. Het boeddhisme is namelijk een manier van denken en een manier van leven. Ik kan jullie heel uitgebreid gaan uitleggen hoe het boeddhisme ontstaan is maar maar Julia Versteeden heeft het veel simpeler en leuker voor jullie uitgebeeld! Check het hier!

mystery-1639549_1920

De principes van het boeddhisme

In het filmpje kon je zien dat het hele boeddhisme om Boeddha draait. Hij had alles en zag dat andere dat niet hadden, dus gaf hij al zijn bezittingen op om mensen te helpen. Het boeddhisme laat de mens inzien dat ze dankbaar kunnen zijn met wat ze hebben, dit noemt men de verlichting. Hierin staan 6 verschillende eigenschappen die je als boeddhist moet volgen om verlicht te worden:

 1. Gul zijn
 2. Anderen geen kwaad doen (zowel mens als dier)
 3. Geduldig zijn
 4. Niet opgeven goed te doen
 5. Mediteren
 6. Wijsheid

Daarnaast vindt Boeddha dat het niet goed is om vanuit de “ik-vorm” te denken. Als iets jouw bezitting is, ben je volgens Boeddha geneigd om meer te willen en dus hebberiger te worden. Als boeddhist is het de kunst om dit los te laten en niet bang te zijn dat je minder hebt dan iemand anders.

Monniken

In Thailand zullen we heel erg veel monniken tegen gaan komen. Een boeddhistische monnik is iemand die leeft in een tempel met andere monniken. De Thaise bevolking zorgt voor de monniken door hen bijvoorbeeld eten te schenken. Een monnik heeft daarom zelf geen bezittingen en hoeft ook niets te betalen omdat zij de mens inspireren en begeleiden.

Monniken Thailand

Boeddha beeldjes

Zelf ben ik een enorme fan van Boeddha beeldjes. Het straalt voor mij een bepaalde rust uit. En nu de kerstdagen eraan komen is het fantastisch om er eentje cadeau te geven aan iemand. Ze zeggen namelijk dat je nooit een Boeddha beeldje zelf mag kopen maar dat je die van iemand moet krijgen, dit brengt geluk. Via de boeddha winkel kun je de leukste en bijzonderste Boeddha beeldjes kopen tegen leuke prijsjes.

statue-2105152_1920.jpg

Dat was ‘m weer voor vandaag! Zondag gaan we door naar de regio’s van Thailand en bezoeken we de pretty city Bangkok! Tot zondag peepz. ❤


Heb je nog reacties of leuke aanvullingen? Laat het weten via het reactieveld! Vind je het bericht leuk? Ik heb het dan ook met veel liefde voor jullie geschreven! Klik op de ster of share dit bericht!

Afbeeldingen via Pixabay & Unsplash

10 gedachten over “Dit is wat je moet weten over Thailand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s